Leven van de Liefde in de praktijk 1

Hoe doen jullie dat? Waar leven jullie dan van? Jullie zullen de lotto wel gewonnen hebben.

Dit horen we wekelijks. Echt waar. En het is best begrijpelijk. Toch verwonder ik me er telkens over. Waarom lukt ons het wel en de vraagstellers het niet?

Allereerst denk ik dat vrijwillig en vol overtuiging rondkomen van weinig veel makkelijker is dan gedwongen rondkomen van weinig.

Op de tweede plaats hebben we over bepaalde aspecten van ons financiële leven weinig zorgen. Zoals de hypotheek. Die is minder dan de helft van wat we konden lenen, tegen een lage rente, voor de duur van de periode dat we nog recht hebben op aftrek en grotendeels annuitair. No worries there. We hebben bij het afsluiten bedacht dat ML met pensioen moet kunnen tegen de tijd dat onze rente aftrek stopt. In de praktijk werkt ML nu al niet meer voor een baas.

Toen we beide nog nagenoeg fulltime werkte hebben we een fikse studiepot bij elkaar gespaard voor de kinderen. Deze hebben we telkens voor langere tijd in deposito gezet, zodat er nog een leuke rente bij kwam na elke periode. Dat is nu bijna niet meer voor te stellen met de huidige rentes. Eind van het jaar valt het huidige deposito vrij. Ben benieuwd wat we tegen die tijd kunnen verwachten qua rente. Oriëntaties tot nu toe beloven weinig moois.

ML en ik hebben ons bekwaamd in omdenken. Dat is heel handig bij rondkomen van weinig. Als het één niet betaalbaar is denken we om en vinden eigenlijk altijd een betaalbaar alternatief.
Besparen is zo geen sport geworden, maar een tweede natuur.

In onze omgeving vinden mensen ons niet gierig of krenterig. We houden regelmatig een feestje of bbq met meerdere mensen. Door dit in de weken voorafgaand hieraan in het achterhoofd te houden en voorraad aan te leggen in etenswaren of geld hiervoor, boet je niet aan spontaniteit in. Het maakt niet uit of je over zes of zeven weken een spontaan etentje houdt, zolang je gasten niet weten dat je met het plan speelde is het voor hen sowieso een verrassing.
Door vaak vooruit te denken kunnen we een redelijk bourgondische leefstijl erop nahouden. Eerlijk is eerlijk, uiteten doen we stukken minder dan voorheen. Maar lekker en gezellig eten doen we misschien nog wel meer dan voorheen.

Terugkijkend op onze weg naar de huidige situatie denken we dat de eerste stap naar een financieel zorgeloos leven gezet wordt door vooruitdenken en omdenken.

Reacties

  1. Mooi en goed geschreven. Ik dacht, die komt vertellen over jullie aardbeien en tomatenplanten. ;-)
    haha, nog steeds ongelooflijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hahahaha, had ook gekund ;)

    Wat mensen al verzinnen hè.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Het meeste bespaar je door...

Consuminderen is vooruitdenken